VAN KEDİLERİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? VAN KEDİSİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

     Van kedileri, kediler arasında en popüler olan türlerdendir. Gerek göz bebeklerinin farklı renkte olması, gerekse anavatanlarının Türkiye olmasından dolayı bizlerinde çokça aşina olduğu kedi türlerinden biridir. Bu yazımızda Van kedilerinin özellikleri nelerdir? Ve Van kedisi bakımı nasıl yapılır? Gibi iki merak edilen sorunun cevabını irdeleyeceğiz. Van kedisi besleyen veya Van kedisi ile yaşamak isteyen kedi severlerin işine fazlasıyla yarayacak bir içerik ile karşınızdayız.

     Van kedilerinin özelliklerinden önce kökenine bakacak olursak geçmişinin çok eskilere dayanmadığını göreceğiz. Ankara kedileri ile karıştırılan ve iki İngiliz turist tarafından ancak 1950’li yıllarda fark edilen Van kedileri İngiltere’ye götürülmüş ve burada da Van kedisi popülasyonunun oluşturulması sağlanmıştır. Anavatanı Türkiye / Van olan bu kedilerin farkları ortaya çıktıkça, popülaritesi Ankara kedisini aşmaya başlamıştır. Suya olan ilgileri diğer kedilerin aksine daha fazla olması ilk dikkat çekilen özellikleri olmuştur.

    Van Kedileri Sarılmaya Çok Uygun Değillerdir

     Yaşam için geniş alan tercih eden Van kedileri sahiplerinin kucağında kıvrılmaktan rahatsızlık duymazlar; ancak Van kedisine sarılmayı ve kucağınıza almayı düşünüyorsanız bu onlar tarafından çok iyi karşılanmayacaktır. Van kedileri oldukça meraklı olmalarından kaynaklı sürekli ev içinde araştırma yapıyormuş gibi görünürler ve iletişim kurmayı da bu anlamda çok severler. İletişim kurmak isteyen Van kedilerinin sesleri o kadar da çok çıkmaz, sessiz sakin kedilerdirler.

     Van Kedilerinin Genel Özellikleri Nelerdir?

      Van kedileri için söylenebilecek en önemli şeylerden birisi de güçlü kediler olmalarıdır. Orta boylarda olmasına rağmen fazlasıyla kuvvetli bir kedi olması Ankara kedisinden ayırt edilebilir özelliklerinden sadece bir tanesidir. Beyaz ve kendilerine has tüylerinin su geçirmemesi sebebiyle suya oldukça düşkün kediler oldukları bilinmektedir. Tüylerinin uzun olması ve tüylerindeki farklı renklerin sadece baş ve kuyruk kısımlarında olması Van kedilerinin belirgin farklarını oluşturmaktadır. Van kedileri için şüphesiz söylenebilecek en belirgin fark ise gözleridir. Genetik bir mutasyon sonucu ortaya çıkan farklı göz renkleri mavi ve kehribar renkleridir. Gözlerden biri mavi diğeri ise kehribar olan Van kedilerinin bazıları tek renk göze de sahip olabiliyorlar. Kocaman renkli göz bebekleri, kafalarının çok yükseğinde bulunan kulakları dikkat çeken fiziki özelliklerindendir. İlk olarak Van Gölü yakınlarında görülen bu kedilerin isimleri bu sebeple Van kedisi adı almıştır. Fark edildikten sonra sadece Türkiye’de değil tüm dünyada popülaritesi artmaya başlamıştır.








    Van Kedileri Oldukça Zeki Hayvanlardır

     En belirgin özelliğinin gözlerinde meydana gelen genetik bozulma sebebiyle farklı renk gözlere sahip olması olan Van kedileri, yaşam alanı olarak Van Gölü ve çevresini tercih etmektedirler. Sahipleri ile zaman geçirmeyi seven, oyun oynamayı seven Van kedilerinin kendilerine hayran bıraktıran bir diğer özellikleri ise zekalarıdır. Merakları ile birleşen araştırma huyları onları daha zeki kediler haline getirmiştir. Örneğin; içmesi için doldurduğunuz suyun sıcaklığını patileri ile kontrol eden Van kedisi görürseniz şaşırmayın. Zekaları ile insanları kendilerine hayran bıraktırabilen Van kedileri kışın bol tüylü olup yazın tüy dökerler. Mevsime göre tüylerinin oranını ayarlayan Van kedileri safkan kedi türlerindendir. Peki anavatanı Türkiye toprakları olan bu popüler kedinin bakımı, temizliği nasıl yapılır? Birçok kedi türüne göre kendine has özellikleri olan Van kedilerinin bakımı ve temizliği gibi hususlarda bazı noktalarda değişkenlik gösterebilmektedir.

     Van Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

    Van kedileri insanlarla arkadaşlık kurma konusunda en iyi türlerden biridir. Bazı huysuz davranışları olsa bile sevmeyi ve sevilmeyi zevkle yaparlar. Soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Van kedileri koruma altındadırlar. Özellikle Van halkı tarafından çokça sevilen ve özgürce yaşamaları için uğraşılan Van kedilerinin evdeki bakımı da oldukça önemlidir.

    Kışın oldukça uzun ve gür tüyleri olan Van kedileri yazın yaklaşması ile birlikte tüylerini dökmeye başlarlar. Bu sebeple sahiplenilmiş olan bir Van kedisinin tüylerinin bakımı periyodik olarak sağlanmalıdır. Haftalık olarak tüyleri taranan Van kedisinin tüy dökme süreci yaklaştığında bile evde tüy sorunu yaşanmayacaktır. Haftalık yapılan taramalar sebebi ile birçok deri hastalığının da önüne geçilmiş olacaktır. Van kedisinin yıkanması diğer kediler ile eşit periyotlarda seyretmelidir. Suyu sevdiklerinden dolayı sık sık yıkanmaları ve tüylerinin gür olması sebebiyle çeşitli hastalıklara davetiye çıkarılmaktadır. Bu sebeple Van kedisi sık sık yıkanmamalı ve yıkandıktan sonra sıcak tutulmalıdır. Diğer kediler gibi Van kedilerinin de tırnak bakımları aksatılmamalıdır. Uzayan ve içe doğru dönen tırnaklar çeşitli batmalara sebebiyet verebilmekte veya kedi sahibine oyun oynarken zarar verebilmektedir. Bu sebeple tırnak bakımları periyodik olarak yapılmalı ve düzenli kesimi sağlanmalıdır. Van kedilerinin meraklı ve araştırmacı olmalarından dolayı evin birçok yerine girip çıkmaları söz konusudur.  Evin her yerini gezen Van kedisi diğer kedilere oranla daha çok kirlenebilmektedir. Gözleri ve kulakları düzenli temizlenerek bu durumdan kaynaklı oluşacak sıkıntılarında aşılması sağlanabilmektedir. Van kedileri oldukça temiz hayvanlardır. Kedinin kişisel temizliğinin düzenli yapılması yeterli olmayacaktır. Mutlaka kedinin kullandığı tüm eşyalar düzenli olarak temizlikten geçirilmelidir. Kedi kumunun yeterli temizlenmemesi sebebiyle Van kedisinin kumu kullanmama olasılığı oluşabilmektedir. Mama ve su kaplarının temizliği yine Van kedileri için oldukça önemli detaylardır.

    Van Kedilerinin Kızgınlık Dönemleri

    Kızgınlık dönemlerinin yaklaşık 10 – 15 gün aralığında süren Van kedileri doğum oranlarında oldukça üretken kabul edilen kedilerdir. Hamile kalan Van kedisinin 4-5 aralığında kedi doğurduğu bilinmektedir. Kızgınlık dönemine giren dişi bir Van kedisinin hamile kalması sonucu o sene içerisinde bir daha kızgınlık dönemi yaşaması söz konusu olmayacaktır. Kızgınlık dönemine giren Van kedisinin çiftleşememesinden dolayı içine kapanması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple kızgınlık dönemine giren Van kedisi için uzman bir destek gerektiğinde muhakkak bundan geri durulmaması gerekmektedir.

     Van Kedilerinde Gebelik Dönemi ve Bakımı

     Van kedilerinde hamilelik yaklaşık olarak 9 hafta sürmektedir. Bazı istisnalar ile birlikte daha erken veya daha geç doğumlar yaşanabilmektedir. Diğer kediler gibi Van kedileri de yalnız ve sessiz bir ortamda doğum yapmaktan yana tavır alırlar. Hamilelik sürecine giren Van kedisinin temizliği ve beslenmesi daha dikkatle takip edilmeli ve doğum için en uygun ortam oluşturulmalıdır. Doğum yapılacak olan alanın temizliği ve yerin bez veya battaniye ile yumuşak bir alana dönüştürülmesi önemlidir. Doğumu yaklaşan Van kedisi için sessiz bir ortam daha uygun olacaktır. Bu sebeple doğum sürecinde evin çok fazla kalabalık olmaması ve temiz olması çok önemlidir.

    Yavru Van Kedileri ve Bakımları

    Yavru Van kedilerinin bakımı için özel bir çabaya çok ihtiyaç yoktur. Diğer kedi yavrularında olduğu gibi Van kedilerinde de aynı bakımı uygulayabilirsiniz. Doğumdan sonra 10 gün içerisinde gözlerini açan Van kedisi yavruları gerekli temiz şartlarda yaşama adım atmaları gerekmektedir. Yavru kedilerin bakımı için gerekli şartların çoğunu anne kedinin kendisi zaten oluşturmaktadır. Bu süreçte yavruların sağlığı için annenin yeterli ve düzgün beslenebilmesi çok önemlidir. Kedi yavrusu mamaları bu süreçte anne Van kedisi için de tercih edilmelidir.