KEDİLER NASIL İLETİŞİM KURAR?

     Kediler insan yaşamının bir parçası haline gelmiş ve artık insanlarla birer dost olarak yaşayan minik canlılardır. İnsanlarla birliktelikleri karşılıklı iş ilişkisi ile başlamış olsa da artık günümüzün dost canlıları haline gelmişlerdir. Aynı evi paylaşan veya aynı sokağı paylaşan kediler ile insanlar bazı durumlarda birbirlerini anlayabilmekte ve bu yolla çeşitli iletişimler kurmaktadır. Kedilerle çok fazla haşır neşir olan birçok hayvan severin adeta kedi ile konuşuyormuş gibi kedinin ne istediğini biliyor olması gördüğümüz tanıdık anlardan bazıları oluşturabilmektedir. Peki bu hayvan sever ile kediler nasıl iletişim kurar veya nasıl iletişim kuruyor.

     İletişim insanlar için konuşma ve yazı dili gibi daha komplike bir şekilde sağlansa da doğanın kendi içinde bir iletişim şekli vardır. Kurumuş ağaç dibindeki toprak, ağacın suya ihtiyaç duyduğunu anlatmak istiyordur. Peki daha hareketli olan ve fiziki olarak yer değiştirebilen kedi gibi canlıların bir toprağa göre insanla iletişim kurması daha kolay olmayacak mıdır?

     Kedilerle kurulan iletişim yolu için yeni doğan bir bebek ile ebeveynlerinin arasındaki ilişkiye bakılabilir. Konuşamayan bebek isteklerini çeşitli yollar ile ebeveynlerine anlatmaya çalışmaktadır. Birlikte zaman geçirdikçe bebek ve ebeveynler arasındaki iletişim yolu daha anlaşılır bir hal alabilmekte ve bebeğin ne istediği artık ebeveynler tarafından rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Kediler için de durum bundan ibarettir aslında. Kedi ve kediyi sahiplenen hayvan sever arasında zaman geçtikçe oluşan bağ bir iletişim yolu olmaya başlamıştır. Aralarındaki bağ geliştikçe iletişim yolları da güçlenen insan ile kedinin temel anlaşma hareketleri ortaya çıkabilmektedir. Peki kedi nasıl iletişim kurar? Ne istediğini veya rahatsızlığının ne olduğunu nasıl anlatır. Bu yazımızda kedilerin insanlarla kurmaya çalıştığı basit iletişim tekniklerine göz atacağız. Bu temel iletişimin bilinmesi hayvan sever ile kedi arasında daha sağlıklı bir yaşama neden olacaktır. Önemli olan bir diğer kısımda şudur kedilerin kendi aralarında iletişimi nasıl olur? Bu sorunun cevabı da yine yazımızda yer alacaktır.

 

      Kedilerde Miyavlama ve Mırlama

     Kediler insanlar tarafından hep aynı şekilde ses çıkarır gibi bilinse de onlar ile kısa bir zaman geçirmiş olan herkes kedinin birçok farklı tonda ve yükseklikte miyavladıklarını veya mırladıklarını bilmektedirler. Acıkmış olan bir kedinin miyavlaması, tuvaleti gelmiş ve kumunu yerinde bulamamış bir kedinin miyavlaması, avlayacak böcek bulmuş bir kedinin miyavlaması gibi seslerin hepsi bir şekilde birbirlerinden farklılıklar gösterse de kedilerin miyavlama ve mırlamalarına dair net bir iletişim şekli anlaşılamamıştır. Her kedinin özelinde ve sahibi ile arasında ki bağ ile kurulan bu tür iletişim şekilleri biraz daha öznel durumlarla açıklanabilmektedir. Bunların yanında kedi severlerin veya kediler ile ilgilenen uzmanların kategorilere ayırdıkları temel kedi sesleri mevcuttur. Bu sesleri temel üç sese ayıran uzmanlar şöyle isimlendirmişlerdir;

     Mırıltılar: Her kedide yaklaşınca hissedilebilecek seslerdir mırlamalar ve bu kategoriye kedinin sevinç anlarında çıkardıkları cıvıltılara benzeyen sesler dahil edilmektedir.

       Sesli Harf Sesleri: Kedilere dair herkesin aşina olduğu miyavlama sesi bu kategoriye girmektedir. Taleplerini, isteklerini, emirlerini bu miyavlama yoluyla anlatırlar. Klasik duyduğumuz tüm miyavlama şekilleri sesli harf kategorisinde sayılmaktadır.

       Yüksek Tizlikte Sesler: Bu tür sesler biraz daha yüksek frekansta seslerdir. Daha çok cerrahi müdahale yapan insanların aşina olduğu, kedilerin homurdanma, tehdit etme gibi durumlarını açığa çıkardıkları seslerdir. Acı çeken bir kedinin çıkardığı ses veya cerrahi müdahaleyi tehdit olarak gören bir kedinin çıkardığı sesler çoğu insan için aşina olunan sesler değildir.

 

     Kedilerin İletişim Yolları

     Kediler, köpekler gibi iletişimi güçlü canlılar değildirler. Yüz ifadelerinden bir anlam çıkarılmasının çok zor olduğu canlılardır. Mesela bir kedinin köpek gibi kuyruk sallayışı yoktur veya bunu bir iletişim yolu olarak kullandığı görülmemektedir ancak kuyruğunun pozisyonu bazı isteklerini ifade edebilmektedir. Kediler iletişim yolu olarak koku, ses gibi daha farklı iletişim araçlarını tercih etmektedirler.

 

      Kediler ve Beden Dilleri


      Kedilerin bedenleri ile ne anlatmak istedikleri ilk başta çok anlaşılamayabilmektedir. Hassas ve dikkatli bir takip sonucunda kedi sahibinin kedinin bu fiziksel davranışlarının anlamlarını çözebileceği düşünülmektedir. Örneğin; kedilerin kuyruklarının aldığı şekil birçok şey ele verebilmektedir veya kedinin aldığı pozisyon bazı durumları açıklığa kavuşturabilmektedir.

      Kuyruğu Yukarda Olan Kedi: Sizi sevdiğini hissettiğiniz kedinin böyle bir davranışı hemen gözünüzde canlanabilir. Böyle bir anı aklınızda canlandıysa sizi görmekten mutluluk duymuş bir kedinin var olduğunu bilmeniz gerekir.

      Kuyruğu Kabarmış ve Aşağıda Olan Kedi: Bu durumda gördüğünüz bir kedinin canı sıkkındır çünkü tehdit veya baskı altında hissediyordur. Ortada bir tehlike var ve her an saldırıya geçebilir halinin beden dili ile anlatılmış halidir.

      Kuyruğunu Aşağı Yukarı Sallayan Kedi: Eve girdiniz ve kediniz durmadan hızlıca kuyruğunu aşağı yukarı sallıyor. Bunun sebebi dışarıdan uzun bir süre gelmemiş olmanızdır. Kediniz kendisini yalnız bıraktığınızı hissetmiş ve bunu beden dili ile size böyle anlatmaya çalışmaktadır.

      Kuyruğunu Havada Titreten Kedi: Bu beden dili kedinin çiftleşme isteğinin gösterisidir. Kedinin bunu size doğru yapması ise tamamen size sevgi gösterisidir. İki farklı anlama gelen bu hareketin nereye ve kime yapıldığı önem kazanmaktadır.

       Kuyruğunu Yerde Sallayan Kedi:  Kuyruğunu yerde sallayan kedi sevginizi anlamış ve ona karşılık vermekte olduğunu bilmeniz gereklidir. Kuyruğun sallanmadan durması ise kedinin korktuğunu gösteren beden dilidir maalesef. Kuyruğunu sallarken sert bir tavrı varsa bu da kedinin kızgın olduğunu ve her an saldırıya hazır olduğunun göstergesidir.

       Yere Sırt üstü Yatan Kedi: Kediler için en mutlu an olduğu söylenebilir. Sırt üstü yatmış ve patilerini açmış bir kedi inanılmaz mutlu hissetmekte ve sizinle oyun oynamak istemektedir.

      Kulaklarını Geriye Yatırmış Olan Kedi: Bu hareketi yapan kedi inanılmaz bir korku yaşamaktadır. Ortada bir sorun olduğunu hissedebilirsiniz. Korku yaşayan kedi kulaklarını geriye atar ve gözlerini diker karşıya.

      Kulaklarını Dikleştiren Kedi: Kulaklarını dikleştiren kedi ortamı dinlemeye çalışmaktadır. Ortamda ne olduğunu anlamaya bir nevi diyaloga ortak olmaya çalışmaktadır. Bu halleri çok sevimli olan kedilerin tamamen merak yönünü gösteren beden dilleridir.

      Kedi Tırnaklarını Yere Geçirmesi: Kedinin tırnaklarını yere geçirmesi yavru veya yetişkin olmasına göre farklı anlam taşımaktadır. Yavru bir kedinin bu hareketi yapması kaşındığını göstermektedir. Yetişkin kedilerde görünen bu hareket ise yatacak yerin bulunduğunun bildirilmesidir.

      Elinizi Dişleyen Kedi:  Bu hareket kötü görünse de aslında kedinin mutlu olduğunun ifadesidir. Mutlu olan kedi sahibi ile oynarken böyle ısırmalar yapmaya çalışır ve bu onun için güzel anın bir parçasıdır. Bir diğer sebep ise dişlerinin kaşınmasıdır.

      Hırlayan Kedi: Hırlayan kedinin nasıl hissettiği iki zıt durumla açıklanabilir. Sevgi dolu hisseden bir kedi de hırlar, acı çeken bir kedi de yine hırlamalar çıkarabilir. Bu hırlamanın hangisi olduğunu ise kedinin sahibi ile kurduğu iletişim ile anlaşılabilecek bir durumdur ancak.

     Kediler ile anlaşabilmek için bu tür temel şeylerin bilinmesi daha iyi bir iletişim yolu açabilmektedir. Kişinin kedisi ile ilgisi bu tür iletişim yollarını daha net ortaya koymaktadır.