Birlikte yaşadığınız kedi sayıları bazen çoğalabilir. Genelde bir kediyle yaşayan ev sahipleri, ikinci bir kediyi de evlerine almak isterler. Bilinmesi gereken bir nokta; iki kedinin bir arada yaşaması oldukça zorlayıcı bir süreçtir ve kedilerin karakterlerine göre oldukça farklılık gösteren bir durumdur. Sizler için ‘’kedilerini birbirine alıştırmak’’ adlı metni kaleme aldık. Metnimizi okuyarak iki kedi birbirini nasıl alıştırılır? gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız.

 

İki Kedi Neden Birbirleriyle Anlaşır/Anlaşmaz

İki kediyi birbirleri ile kaynaştırmadan, tanıştırmadan önce bilmeniz gereken bir husus bulunmaktadır. Kedilerin birbirleriyle anlaşması, kedilerin karakterlerine göre değişebilmektedir. Ayrıca kedilerin yaşları da birbirleriyle tanışmalarında oldukça etkili durumlardandır. Kediler, içgüdüsel olarak alan sahibi kavramlarına sahiplerdir. Yeni kendine ait bölgeleri vardır. Bu bölge zihinlerinde bilinçsizce bulunmaktadır. Uzun zamandır evinizde yaşayan bir kedi, o evi içselleştirmiştir. Alan hakimiyetinin orası olduğunu düşünür ve yaşadığı alanı korur. Bunun en belirgin özelliği ise evinize gelen yabancılara karşı izlediği tutum, herhangi bir hayvanı görmesi durumunda saldırganlaşması örnekleri verilebilir. Yani eve alacağınız bir kedi, evdeki kedi ile anlaşmamasının temel sebebi; alan hakimiyetidir. Biraz daha açıklamak için İnsanlardaki mahremiyet, ev kavramları ile benzer tutulabilir.

Bazı durumlarda da iki kedi bir anda anlaşabilmektedir. Ev sahibi tarafından herhangi bir işlem yapmadan bir arada yaşamaya, anlaşmaya başlayan kedilerin karakterleri ve güven duyguları ile alakalıdır. Yani evde yaşayan kedi, yeni gelen kediye karşı herhangi bir olumsuzluk hissetmemiştir. Bu yüzden direk oyun oynamaya, ilişkilenmeye başlayabilmektedir. Eve yeni gelen kedi için durumlar çok daha karmaşıktır. Normalde yeni sahiplenilen bir kedinin eve alışması, birlikte yaşayacağı kişiye alışması oldukça zor bir durumdur. Üstelik evde başka bir kedinin olması, yeni kedi için daha sorunludur. Ancak bazı durumlarda evde başka bir kedinin olması, yeni kedi için oldukça avantajlıdır. Tabii iki kedinin birbirleriyle anlaşması durumunda avantajlıdır. Bu bilgiler göz önünde alınarak, kedileri birbirleriyle tanıştırmak gerekmektedir. Aksi durumda kediler birbirlerine zarar verebilir, evi dağıtabilir, huzursuz çıkartabilir ve ruhsal bunalımlar yaşayabilir.

Kedilerin birbirleriyle tanışmasında etken olan durumlardan birisi de iki kedinin yaş aralığıdır. Yaş aralığı kedilerin aralarında kurdukları bağ için oldukça önemlidir. Özellikle alışma sürecinde ehemmiyet taşımaktadır. Yaşların kedilerdeki etkisi tamamen otoriteye bağlıdır. Doğal olarak evde yaşayan kediniz alan sahibi kavramındadır. Yeni gelen kedi de eve alışması durumunda diğer kedi ile rekabete girecektir. Aralarındaki rekabet; alan hakimiyeti olacaktır. Aynı yaşlarda olan kedilerin birbirleri ile sıkı bir rekabet içerisine girmesi oldukça muhtemeldir. Ancak yaşlı bir kedi ile yeni doğan bir kedi arasında gerçekleşecek otorite savaşı daha seyrek olması beklenir.

Kedileri Birbirleriyle Nasıl Tanıştırılır?

Kediler birbirleriyle tanıştırırken dikkat etmeniz ve yapmanız gereken birçok husus bulunmaktadır. Bunları biraz sonra sizlere ileteceğim. Bu bilgiler ile iki kedi nasıl tanıştırılır? Sorusunu cevabının büyük bir kısmını bulmuş olacaksınız. Genel olarak iki kedi tanıştırılırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

-          Tanışacak Kedilerin Seçimi

İki kedinin birbirleriyle tanışmalarında cinslerinin, yaşlarının ve cinslerinin önemli olduğunu belirtmiştik. Elinizde herhangi bir kediyi seçmeniz gerekirse, küçük kedileri almanız hem kedinin hayatı için hem de evdeki kedi alışması biraz daha kolay olacaktır. Elbette bu durum şart değildir. Yani marketten ürün seçer gibi, evdeki kediye göre kedi seçilmemesi gerek. Hangi kedinin bakıma ve eve ihtiyacı varsa o kedinin tercihi daha önemlidir. Merak etmeyin tüm kediler birbirleriyle tanışabilirler. Ancak bazılarının tanışması uzun, bazılarınınki kısa sürer.

-          Eve Gelecek Kedinin Bakımı

Evde yaşayan bir kediniz var. Sizlerde yeni bir kedi sahiplenerek, direk eve getirmeyi düşünüyorsanız; düşünmeyin. Kediler kendilerine has bulaşıcı hastalıkları bulunur. Bu yüzden eve gelecek ikinci kedinin veterinere götürülmeli ve tam donanımlı muayenene edilmelidir. Aksi taktirde evdeki kediniz ve yeni getireceğiniz kedinizin, sağlık problemleri oluşabilmektedir. Keza aynı şekilde evdeki kedinin de muayene edilmesinde fayda vardır.

-          Birbirlerine Saldırırsalar Zararları Minimuma Çekin

İki kedi birbirleriyle tanışmadan hemen önce kavga etmeleri ve birbirlerine saldırmaları mümkündür. Bazı durumlarda da hiç böyle bir durum yaşanmaz ve kedilerin birkaç gün içerisinde birlikte oyun oynayabilirler. Ancak kedilerin birbirlerine saldırması durumunda önlem almakta fayda vardır. İlk olarak iki kedinin de tırnaklarını kesmeniz gerekir. Tırnakları kesilen bir kedi zarar verme potansiyeli minimal olacaktır. Eve yeni gelen kediyle, ikinci kediyi farklı odalarda tutun. Bunu kısa bir süre yapmakta fayda var.

-          Pozitif Kodlama

Kedilerinizi birbirleri ile tanışmadan, görmeden önce birbirleri arasında olumlu ve pozitif kodlamalar yapabilirsiniz. Bu kodlama biraz daha detaylı açıklamak gerekirse; koku transferi sağlamaktadır. Mesela eve yeni gelecek kedinin sürekli kullandığı yorganı, oyuncağı gibi eşyaları eve getirerek, evdeki kedinize tanıtabilirsiniz. Ancak bu evdeki kedinize kokuyu tanıtırken, pozitif ortamlar yaratmalısınız. Mesele kedi eve gelen başka bir kedinin kokusunu, kokladığında; ona ödül maması verin. Bu sayede evdeki kedi, yeni kedinin kokusunu benimseyecek ve zihninde pozitif kodlayacaktır. Aynı şekilde eve yeni gelecek kedi içinde bu durumun yapılması oldukça faydalı olacaktır.

-          Kedileri Ayrı Odalarda Tutun

Yeni gelen kedi ile evdeki kediyi bir süreliğine farklı odalarda tutmanız gerekir. Kedileri bir anda aynı ortama atarsanız; iki kedi ne yapacağını şaşırabilir, kısa bir şok yaşayıp hemen ardından birbirlerine saldırmaya başlayabilirler. Bu yüzden kedilerin birbirleriyle olan enerjisine göre bir süre farklı odalarda kalmaları gerekir. İlerleyen süreçlerde kediler birbirlerine biraz da olsa alışması durumunda zaten birbirleriyle temas edeceklerdir.

-          İlk Temaslar

İlk temaslara başlarken dikkat etmeniz gereken bir durum bulunuyor. İki kedinin güvenliği ve az stres olmalarını için yeni gelen kediyi kafes içerisinde yeni kedinin yanına götürebilirsiniz. Bu sayede kediler birbirleri ile ilk temaslarında bulunurlar. Bazı durumlarda birbirleriyle oyun oynamak dahi isteyebilirler. Bu durumlarda yine de kediyi hemen serbestçe bırakmamakta fayda var. Ancak kediler birbirlerine tıslama, hırlamaya ve saldırmaya devam ediyorlarsa kedinizi odadan çıkartın. Pozitif kodlamaya devam edin ve kedilerinizi birbirleriyle tanıştırmak için sıfırdan başlayın.

-          Cezalandırmayın

Kedileri birbirlerini tanıştırırken, tanışmamaları ve taleplerinizi yerine getirmemeleri durumunda; cezalandırmaya başvurmayın. Kediler, ceza kavramına sahip değillerdir. Neden ceza aldıklarını veya alacaklarını, köpekler kadar iyi bilemezler. Ayrıca tanışma sürecinde kediye ceza vermeniz ve olumsuz bir ortamın yaratılması; kedilerin birbirleri ile tanışmasında ve alışmasında oldukça sekteye uğratacaktır. Bu yüzden iki kedinin birbiriyle tanışma sürecinde maksimum olumlu hava yaratın ve ortamda pozitiflik olsun.

-          Alışkanlıklar Devam Etmeli

Kediler, alışkanlıklarının değişmelerini sevmezler. Bu yüzden eve gelen yeni kediden kaynaklı evde yaşayan kedinin alışkanlıklarını değiştirmeyin. Aynı şekilde kaçta mamasını yiyorsa, ödül saati, kimle uyuyorsa vs. hepsine devam edilmelidir. Aksi taktirde daha fazla gerginliğin oluşması ve sürecin uzaması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Aynı şekilde yeni gelen kediniz ile bol, bol zaman geçirin. Sizleri tanımalı ve güvenmelidir.