Kedi Yıkamak Zararlı Mıdır? Kedi Nasıl Yıkanır?

‘’Kedi yıkamak zararlı Mı?’’ Sorusu birçok kişiyi ortadan bölen bir sorudur. Günümüzde birçok hayvan sever ve kedi sahipler; kedilerin yıkanması gerektiğini düşünürken, bir kısmı da kedilerin yıkanmaması gerektiğini savunur. Bir merak edilen diğer soru da ‘’Kedi nasıl yıkanır?’’ sizlere bu soruların cevaplarını bilimsel dayanaklar ile birlikte sunacağız. Bu sayede aklınızda kalacak soru işaretlerini sonlandırabilir ve kedilerinizi daha sağlıklı koruyabilirsiniz.

Kedi Yıkamak Zararlı Mıdır?

‘’Kedi yıkamak şart mıdır?’’ sorusunun cevabı; ‘’Hayır’’dır. ‘’ Kedi yıkamak zararlı mıdır? ‘’ sorusunun cevabı ise koşula, duruma ve gerekliliğe göre değişebilmektedir. Yani tedavi görmüş ve vücuduna yabancı bir madde sirayet etmiş bir kedi vücudu yıkanmalıdır. Ayrıca bazı tedavi yöntemlerinde kedilerin ilaç ile yıkanması veteriner tarafında gerekli görülebilir. Ancak herhangi bir sorunu olmayan ve haftalık – aylık rutin ile kedi yıkamak gereksizdir. Peki,  kedi hangi durumlarda yıkanmalıdır? Diye merak ediyorsanız karşımıza şu cevaplar çıkacaktır:

-          Kedide egzama, mantar gibi oldukça önemli olan kedi cilt hastalıkları gözlemlenmesi durumunda kedinin yıkanması gerekmektedir. Elbette bu yıkanma sürecini veterinere gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Ayrıca kedi şampuanı ile yıkanmamalıdır. Veteriner tarafından verilen özel bir ilaçla yıkanma işlemi gerçekleştirilmektedir. Sıradan kullanacağınız sabun, şampuan gibi oldukça kimyasal maddeler içeren ürünler; kedinizde yeni bir cilt rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Bu yüzden veteriner gözlemi, yönlendirilmesi şarttır.

-          Kediye herhangi bir zararlı madde veya kimyasal madde buluşması durumunda da kedinin yıkanması gerekmektedir. Bilindiği gibi kediler bazı dönemlerde oldukça hareketlidir. Banyoya girerek, üzerlerine çamaşır suyu dökebilir veya kimyasal bir madde ile temas edebilirler. Böyle bir durumunda yaşanması durumunda; kedi, kendi diliyle bu maddeyi temizlemeye çalışacaktır. Ancak bilinmelidir ki bu tarzda kimyasal maddeler; kedilerin yalaması durumunda oldukça ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden zaman kaybedilmeden kedinin teni temizlenmesi gerekmektedir. Bunun gibi durumlarda; kedi de oluşabilecek ciddi rahatsızlıkların önüne geçebilmek için kedinizi yıkamanız gerekmektedir.

-          Kediniz, kendisini temizleyemeyeceği bir durumda ise sizlerin temizlenmesi gerekmektedir. Mesela sindirim sisteminde rahatsızlık olan bir kedinin ishal olması çok yüksektir. Böyle durumlarda kedi, kendini temizleyebilecek enerjide ve potansiyelde olamayacaktır. Bu yüzden kedinizi hızlıca temizlemeniz gerekir.

NOT: Halk arasında bilinen en büyük yanlışlardan birisi de ‘’kedi bitlenirse, yıkanması gerekir.’’ Bilgisidir. Bu bilgi tamamen gerçek dışı ve yanlıştır. Pireli bir kediyi yıkayarak temizlemezsiniz. Pirelenmiş bir kedi veteriner tarafından kontrol edilmeli ve duruma göre tedavi yöntemi izlenmesi gerekmektedir. Aksi durumda kedinizi yıkayarak daha fazla stresli olmasına sebep olabilirsiniz.  Bir diğer durumda kedinizi elinizden geldiği kadar yıkamaktan çekinin. Yani tek yöntemin yıkanmak olduğunu düşürseniz ve yapabilecek herhangi alternatif bir çözümünüz bulunmaması halinde yıkamaya başvurunuz. Kediler için özel olarak üretilmiş mendiller ile de kedinizi temizleyebileceğiniz unutmayın.

Kedi Neden Yıkanmaz?

Yukarıda sizlerle paylaştığımız bilgiler ile kedinin hangi durumlarda yıkanması gerektiğini ve hangi durumlarda yıkanmaması gerektiği bilgilerini paylaştık. Merak edilen bir soru da ‘’Kediler neden yıkanmaz?’’ Sorusudur. Bu soru günümüzde oldukça sık karşılaşmaktayız. Sorunun cevabı ise çok basittir; ‘’Kedinin yıkanmaya ihtiyacı yoktur.’’ Bu cevap sizleri tam olarak tatmin etmediyse biraz daha detaylandıralım. Kediler ve genel olarak tüm hayvanlarda yanlış bir fikir bulunmaktadır. İnsanlar ve hayvanların yaşamları, ihtiyaçları ve gerekliklerinin ortak olduğunu düşünmektedir. Yani bir insan, düzenli olarak yıkanması şarttır, bilgisinde hem fikiriz. Bu fikre sahip olan birisi, ‘’kedilerin de düzenli yıkanması gerektiğini’’ düşünmektedir. Bu bilgi ise yanlıştır. Her hayvan, her canlı; ihtiyaçlarını, gerekliliklerini ve bakımını evrimsel süreçte değiştirerek oluşturmuştur. Yani her canlının ihtiyacı farklıdır, her canlı insan ihtiyaçlarına sahip değildir. Ve bu şekilde düşünülmesi gereksizdir. Bu bilgiye sahip olmanız durumunda evcil hayvanlar hakkında çok daha sağlıklı bir süreç yönetimini sağlayabilirsiniz.

Peki, kediler neden yıkanmaz? Kedilerin mucizevi özelliklerinden birisi de kendi dilleri ile kendilerini temizleyebilmesidir. Kedinizin dilini iyice gözlemleyin dikenli bir dile sahiptir. Evrimsel süreçte kusursuz bir yapılanmayı görebilirsiniz. Ayrıca kedilerin dilinde bulunan antiseptik sıvı da bu temizlenmede oldukça önemlidir. Doğal yaşamda dilleri ile temizlenmeleri yeterlidir. Ancak ‘modern dünya’da’ yani bizlerin hayatlarında, dilleri bazen işlevsiz olabilmektedirler. Çünkü kimyasal maddeler ve birçok hastalık insanoğlunun dünya’ya verdiği zararlardandır. Doğal yaşamda ise birçok rahatsızlık ve kimyasalların olması söz konusu değildir.

Kediler Nasıl Yıkanmalıdır?

Kedilerin nasıl yıkanması gerektiği de oldukça önemli bir detaydır. Yukarıda bahsedilen koşullara uydunuz ve kediyi yıkamaktan başka yapabileceğiniz bir şey kalmaması durumunda kedinizi yıkamalısınız. Bu durumda da kedi nasıl yıkanır? Sorusunun cevabını çok iyi bilmeniz gerekir. Kedinizi yanlış yıkamanız durumunda; canını yakabilir, stresli olmasını sağlayabilir ve sağlık sorunlarına sebep olabilirsiniz. Bu yüzden oldukça dikkatli yıkamak ve kedinin nasıl yıkandığını bilmeniz gerekir. Genel olarak kedi yıkanırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

-          Korunun

Daha önce kedi yıkamış birisi, bir kediyi yıkamanın ne kadar zorlu olduğunu bilmektedir. Kediler gerçekten de bazı durumlarda oldukça saldırganlardır. Bu saldırganlık bazı durumlarda kişilerde yara oluşmasına sebep olabilmektedir. Sizler kedinizi yıkamak için ortamı hazırlarken dahi kedi yıkanacağını anlayacaktır. Bunu anlaması durumunda saldırganlaşması kaçınılmazdır. Bu yüzden plastik eldiven takmanızı önermekteyiz. Ayrıca kısa kollu üst veya şort giymemenizi tavsiye ederiz. Elinizden geldiği kadar üstünüz ve altınız kalın olması; kediden gelecek saldırıları işlevsizleştirebilirsiniz.

-          Kediyi Yıkayacağınız Yer

Kedi yıkamanız için banyo veya küvete ihtiyacınız yoktur. Kediler zaten küçük canlılardır. Bu denli büyük alanlar kedinin gerginliği ve stresini arttırmaya oldukça müsaittir. Banyo lavabosunu yarıya kadar su doldurun ve kedinizin içine koyun. Kedi muhtemelen suya sokulacağını önceden anlayacaktır. Ve stres olacaktır, sizlerden kaçacak veya saldıracaktır. Bu yüzden lavabonun içerisine oyuncaklarını koymanız, kedinin dikkatini dağıtabilme ihtimali vardır. Ancak suya sokulmuş bir kedi için bu ihtimal oldukça düşüktür.

-          Su Derecesi

Kediler için su derecesinin ılık olmasına dikkat edin. Suyun ortalama bir ılık olması yeterli olacaktır. Soğuk veya sıcak olması durumunda kediniz en saldırgan halini alması ve yıkayan kişiyi saldırması kaçınılmaz olacaktır.

-          İlk Su Teması

Kedinizin suyla ilk teması, sizler için de oldukça stresli olacağı şüphesizdir. Kedinizin bir anda suyla temas ettirmeye çalışmayın. Yavaş, yavaş üzerlerine su dökün. Gövdelerine, bacaklarına su dökün. Kedinizin asla yüzüne su dökmeyin. Suyu tam anlamıyla soksanız da yüzlerine, gözlerine, kulaklarına su dökmemeniz gerekir. İllaki yıkanması gerekiyorsa ıslak bezlerle temizlemeye çalışın.

-          Kedi Şampuanı

Kedi şampuanları sloganları ‘’kedi dostu’’ olsa da kedinizi ile minimum şampuan teması sağlayın. Elinizden geldiği kadar az kullanmanız, kedinize fayda sağlayacaktır. Fazla kullanmanız durumunda kedinizin gözünün yanması yüksek ihtimaldir.

-          Banyo Kısa Tutulmalı

Kedi banyosunun elinizden geldiği kadar kısa tutmaya çalışın. Aksi halde kediniz sizlerle arasına mesafe koyması kaçınılmazdır.

-          Durulama

Durulama işleminde havlunun tam kuru olması dikkat etmenizde fayda var. Tam olarak kedinizin kuru olmasına dikkat etmeniz gerek aksi durumda hastalanabilir. Ayrıca saç kurutma makinesini vücuttan oldukça uzakta tutarak ve ısı derecesini minimum tutarak kullanabilirsiniz.