Kedi hastalıkları oldukça geniş ve büyük bir yelpaze içerisinde ele alınmaktadır. Bilindiği gibi kedi hastalıklarına her gün bir yenisi daha eklenmeye devam etmektedir. Bu yüzden detaylı bir bilgiye sahip olmak oldukça önemlidir. Birlikte yaşadığınız bir kediniz varsa ve bu kedinin sorumluluğu sizlere ait ise kedi hastalıkları hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde kediniz ciddi sağlık sorunları yaşayabilir ve kalıcı hasarlar kalabilir. Bu yüzden kediler hakkında ne kadar bilgiye sahip olursanız, kedinizi o kadar iyi koruma şansına sahip olursunuz. Sizler için derlediğimiz ‘’kedi hastalıkları nelerdir?’’ adlı metnimizde, kedilerin yakalandığı ve yakalanabileceği hastalıklar hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bu hastalıkların tedavilerini ve detaylı bilgilerini de sizlere sunacağız.


Tedavinin Önemi

Kedi hastalıklarında tedavinin önemi oldukça büyüktür. Aslında tedaviler tüm canlılar için hayati öneme taşıyan durumlardır. Bu yüzden oluşabilecek kötü tabloların önüne geçmek için var olan bir hastalığın en hızlı şekilde sonlanması gerekmektedir. Bu durumu ortadan kaldırmanın en başında da tedavi gelmektedir. Ayrıca genel hastalıklarda, bünye ile zaman bir yarış içerisindedir. Elinizden geldiği kadar hızlı hareket etmeniz ve bir an önce olayları çözüme kavuşturmanız büyük ehemmiyet taşımaktadır. Yani kedi hastalıklarında erken teşhis çok, çok önemlidir.

 Kedi Hastalıkları Belirtileri, Tedavileri ve Adları

Biraz sonra okuyacağınız kedi hastalıkları, tamamen doğru bilgiyi aktarma üzerine oluşturulmuştur. Akademik metinlerde elde edilen veriler ile yazılmış olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak bizler veya herhangi bir online platform; kedinize teşhis koyma vasfına sahip değildir. Bir kediye teşhis koyup, tedavisini organize etmek ve yönetmek sadece alanında uzman veteriner’in işidir. Bu yüzden sizlerle paylaşılan bilgileri ‘net, kesin’ bilgi olarak yorulamamanız ve kedinizde olduğunu düşündüğünüz rahatsızlıklar için veterinere gitmenizi tavsiye etmekteyiz.


Kedi Nezlesi

Kedi nezlesi, kedilerde en sık görülen hastalıklardan birisidir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de nezle oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak bilinmesi gereken bir detay ise insanlar ve kedilerde nezlenin oldukça farklı olması. Özellikle küçük kedilerde görülen nezle, ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Yetişkin kedilerde ise bağışıklılık, zayıflık ön plandaysa aynı şekilde yaşamdan kopabilirler.  Kediler, hapşırmaları durumunda ağız ve burunlarından çıkan virüsler ortalama olarak 7 gün kalabilmektedir. Bu yüzden hijyen oldukça önemlidir. Kedilerde nezle belirtileri genel olarak şu şekildedir:

-          Göz sıvı akıntısı

-          Burun sıvı akıntısı

-          Düzenli hapşırık

-          Depresyon, isteksizlik

-          İştah kaybı

-          Ağız içinde yaralar

Bu belirtiler kedinizde bulunuyorsa veterinere götürmeniz gerekmektedir. Ancak kedinizin aşıları düzenli yapıldıysa ve herhangi bir sorun yoksa nezle olması pek mümkün değildir. Aşı olmayan kediler potansiyel, nezle hastaları olabilmektedir.


Kedilerde İshal

Kedilerde ishal oldukça sık görülen bir diğer kedi rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Günümüzde birçok kedi, farklı lezzetleri tatmak için insan yemeklerini yemektedir. Ayrıca bazı kedi sahipleri de kedilere yemeklerinden vermektedir. Bu durumun biraz tehlikeli olduğunu ve kediye her yemeğin verilmemesi gerektiğini  bilmeniz gerekir. Kediler sadece kedi maması yemelidir. Aksi durumda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Kedi ishali ise genel olarak yedikleri yiyeceklerde bulunan protein ve karbonhidrat oranını artması durumunda oluşmaktadır. Kedi için oldukça rahatsız edici, sancılı bir süreç olduğunu bilmeniz gerekir. Genel olarak kedi ishali belirtileri şu şekildedir:

-          Dışkı Rengi

-          Şişkinlik

-          Halsizlik

-          İştahsızlık

-          Depresyon

-          İstemsizlik

-          Yüksek Ateş (En sık görülen)

Yukarıdaki belirtiler kediniz bulunması durumunda en yakın veterinere götürmeniz faydalı olacaktır. 1 yaşından küçük ve 10 yaşından büyük kediler için hayati öneme sahip olduğunu bilmenizde fayda var. Ayrıca veterinere giderken, kedinin taze dışkı örneğini götürmeniz işleri oldukça kolaylaştıracaktır.


Kedilerde Karın Ağrısı

Kedilerde karın ağırsı birçok nedenden kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. Karın bölgesinde görülen sancılar bazen ağır sonuçlara sebep olabilmektedir. Diğer kedi hastalıkları gibi karın ağrısı da ihmal edilmeyecek bir durumdur. Genelde travma, iç hastalıklar, sindirim sistemi gibi durumlar bu hastalığa sebep olabilmektedir. Genel olarak kedilerde karın ağrısı belirtisi şu şekildedir:

-          Kusma

-          İshal

-          Karın bölgesinde şişme

-          Nefes alış, verişte zayıflık

-          Kilo Kaybı

Kedilerde karın ağrısı belirtileri bu şekildedir. Kedinizde karın ağrısı olmanıza emin olabileceğiniz bir diğer yöntem ise karnına dokunmanızdır. Normal yaşamda kediniz kendi karnına dokunulmasına izin veriyorsa ve sizler sonradan dokunduğunuzda izin vermiyorsa böyle bir sancısı olabilir. Ayrıca karın ağrısı bulunuyorsa karnına herhangi bir temas halinde saldırganlaşacaktır. Bu durumlarda zaman kaybetmeden veteriner hekime götürülmeli ve tedavi sürecine başlanmalıdır.

 

 

Kedilerde Mantar

Kedilerde mantar, en sık görülen cilt rahatsızlığıdır. Oldukça kolay bulaşabilen bir hastalık olmasından kaynaklı birçok kedi potansiyel mantar hastasıdır. Genel olarak kedilerin ortamda bulunan mantarı soluması veya ciltte bulunan herhangi bir küçük, büyük yara ile temas etmesidir. Kedilerde mantar hastalığı tüm kedi cinslerini, her yaşı oldukça etkilemektedir. Bazı mantar hastalıkları cilt problemlerine sebep olurken bazıları da solunum sorunlarına sebep olabilmektedir. Genel olarak kedilerde mantar hastalığı belirtilileri ise şu şekildedir:

-          Tüy Dökme

-          Kedinin kötü kokması

-          Aşırı yağlanma

-          Şişkinlik

-          Halsizlik

-          Deri pullanması

-          Ciltte renk değişimi

-          Sürekli kaşınma

Kedilerde mantar hastalığı belirtileri genel olarak bu şekildedir. Sizlerde kedinizde buna benzer belirtileri görmeniz halinde yapmanız gereken ilk iş veterinere götürmektedir. Alanında uzman ve güvenilir bir veteriner tedaviyi başarılı bir şekilde yönetecektir.

 Kedilerde Hipertiroidzm

Kedilerde oluşabilecek tehlikeli hastalıklardan birisi de Hipertiroidzm’dir. Bu hastalık temel olarak tiroid bezindeki iyi huylu tümör bezinin haddin fazla hormon salgılamasından kaynaklıdır. Kedilerde Hipertiroidzm tedavisi, kedinin durumuna göre değişmektedir. Bazı durumda kedilere ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bazı durumlarda ise cerrahi müdahalelerde bulunulur. Yani ameliyat olunur. Genel olarak Hipertiroidzm belirtileri şu şekildedir:

-          Kilo kaybı

-          Yediği yemeği kusma

-          Fazla mama yeme

-          Fazla su içme

-          Saldırganlaşma

-          Asabileşme

Bu belirtiler, kedinizde gözlemlenmesi halinde zaman geçmeden veterinere gitmeniz gerekir. Ancak sizlere cerrahi müdahale önerilmesi durumunda kediniz için başka veterinere de götürmeniz faydalı olacaktır.


Kedilerde Bunama

Kedilerde tıpkı insanlar gibi bunayabilmektedirler. Birçok kedinin belirli yaşlara erişmesinin ardından bu hastalıktan kaçamamaktadır. 10 yaşını geçmiş olan kedilerde ise bunama daha fazladır. Bunama ile birlikte bilişsel sorunlar, kedinizde baş göstermeye başlayabilir. Tıp dilinde bu hastalık ‘demans’ diye geçmektedir. Kedilerde görülen bunama durumunda, kedi daha fazla ihtiyaç sahibi olacaktır. Yani uyku düzeni, yeme alışkanlıkları, enerjisi ve pozitifliği oldukça farklılık gösterecektir. Bu yüzden aşağıdaki belirtilere sahip bir kediniz bulunuyorsa ve 10 yaşının üstündeyse mutlaka veterinere götürülmesi gerekmektedir. Genel olarla kedilerde bunama belirtileri şu şekildedir:

-          Daha fazla miyavlamak

-          Davranışlarda tuhaflık

-          Düzensiz ve dengesiz uyku düzeni

-          Kendini temizlememe

-          Evin içine dışkılama

Bunlar en popüler kedi bunama belirtileridir. Kedinizde daha fazla sorun oluşmaması için bu belirtilere sahip ise veterinere götürmeniz gerekir. Doğru zamanda destek alınması durumunda kediniz sizlere minnettar olacaktır.