EV TAŞIRKEN KEDİNİZE DİKKAT

    Kedi sahiplenmiş bir insan yaşamını planlarken artık kediyi hesaba katmalı ve bu doğrultuda bir hayat sürmelidir. Öyle ki ev değiştirmeye karar veren kişi bunu yaparken kediyi de plana dahil etmeli ve bu doğrultuda hareket etmelidir. Ev taşımak başlı başına bir stres oluştururken kedi ile birlikte yapılan bir ev taşıma planı ayrıca bir stres kaynağı olmaktadır. Bu süreçte kedinin evin bir bireyi olarak kabul edilmesi gerekir. Kediler genel anlamda değişkenliğe çok çabuk adapte olsalar da ev değişikliği bir kedi için de ciddi bir değişim olabilmektedir. Bu sebeple ev taşırken kedinize dikkat diyoruz.

   Kediler genel anlamda girdikleri yeni ortama çabuk adapte olabilmektedir. Ancak bazı kedi süreçleri bu durumlarda özellikle dikkat edinilmesi gereken detaylar barındırmaktadır. Hamilelik sürecinde olan bir kedinin ev taşınırken çok rahat edememesi veya strese girmesi muhtemeldir. Cerrahi bir müdahale yaşamış veya tedavi sürecine girmiş olan bir kedi için yine ortam değişikliği veya yaşam farklılığı bazı zorluklara sebebiyet verebilmektedir. Bu süreçler dışında kediler için ev değişikliği dikkatli bir planlama ile sorunsuz atlatılabilir.

    Taşınma sürecinin kedi için daha az stresli olması ve sorunsuz olması için kişinin daha az stresli olması ve rahat olması ile sağlanabilir. Kedinin stresi veya rahatlığı sahibinin stresi ve rahatlığı ile doğru orantılı olabilmektedir. Taşınma günü kapıya yaklaştığında planlamanın hazır olması birçok sorunu ortadan kaldıracaktır.

     Taşınma Günü ve Kedi İçin Planlama

-          Evi taşıma işlemi başlamadan hemen önce kedinizin evde oluşacak karmaşadan uzak tutulması gereklidir. Kedinin evin en huzurlu hissettiği odasında olması önemli olacaktır.

-          Kedinin yerleştirildiği odada kedinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şeyler yerleştirilmelidir. Kedi kumu, maması, suyu, taşıma kabı gibi malzemeler bu odada kedi ile birlikte olmalıdır. Bu sebeple kedi ihtiyaçlarını giderebilecek ve değişimden daha az etkilenmiş olacaktır. Bu odada kapı ve camların kapalı tutulması önemlidir. Oluşan değişkenlik kedinin camdan çıkması kaçma isteğini uyandırabilir.

-          Bu odanın kapalı tutulması ve taşınma sürecinin sonuna kadar açılmaması gereklidir. Gerekiyorsa bu odanın kapısına not bile asılmalıdır.

-          Tüm eşyalar taşındıktan sonra kedinin bulunduğu odadaki eşyalar taşınmaya başlanabilir. Ancak bu taşınma başlamadan önce kedinin taşınma kabına yerleştirilmesi ve oradan çıkarılması gerekmektedir. Taşınma kabına yerleştirilen kedi ev eşyalarının taşınacağı araca güvenli bir yere yerleştirilmelidir.

-          Yeni eve taşındıktan hemen sonra kedinin huzurlu olduğu odaya ait eşyaların olacağı odanın kurulumu yapılmalıdır. Bu süreç yeni ev kurulurken kedinin az stres yaşaması için kısa süreli huzurlu bir yaşam alanı sağlayacaktır.

-          İlk kurulan odaya kedinin ihtiyaç duyduğu şeylerde yerleştirilmelidir. Kedi kumu, maması, suyu gibi temel ihtiyaçlar bu odaya kedi ile birlikte yerleştirilmelidir. İlk süreci stresli geçebileceğinden, kedinin alışkın olduğu bir aile bireyi kedi ile biraz zaman geçirebilir. Bu odanın kapısı ev kurulumu yapılana kadar kapalı kalması şarttır.

-          Evin kurulumu tamamlandıktan sonra kedinin yeni evi keşfetmesi ufaktan sağlanabilir. Kedinin kaldığı odanın kapısı açılır ve kedinin diğer odaları yavaş yavaş keşfetmesi sağlanabilir.

-          Kedinin sakin kalması ve stres yaşamaması için sahibinden buna dönük rahatlık hissetmesi gereklidir. Sahibin az stresli ve rahat olması kediye de olumlu yansıyacaktır.

-          Rahat olmayan veya stres yaşayan kediler evde bazı korunaklı bölgelere sığınabilirler. Bunun için kedinin güvenliğini tehdit eden her şey kontrol altına alınmalıdır ve kedinin sürekli gözetilmesi mühimdir.

-          Tüm bu süreci yaşamak istemeyen kedi sahibi için etkili bir alternatif çözüm ise şöyle olabilir. Kedinin alışkın olduğu bir arkadaşa ev taşınma süreci bitene kadar emanet edilmesi sağlanabilir. Böyle bir şans yoksa eğer kedi bakım evlerine süreç bitene kadar kedinin bırakılması söz konusu olabilir.

      Kedinin Götürülmesi Nasıl Olmalı?

-          Bazı kediler oldukça stresli hayvanlardır veya değişkenliğe kapalı hayvanlar olabilirler. Böyle bir kedinin olması durumunda veteriner hekimden destek alınabilir gerekliyse bu süre zarfında kedi için sakinleştirici kullanılabilir.

-          Kedinin bu süreç boyunca her zaman olduğu gibi beslenmesi normal olmalıdır. Yola çıkmadan 3 saat önce kedi mamasının verilmiş ve yenmiş olması daha sağlıklı olacaktır.

-          Kedinin taşınma esnasında strese girmemesi için muhakkak kedi sepeti veya kedi taşıma çantası içinde yolculuk yapması gereklidir.

-          Kedinin taşınma sırasında rahat hissetmesi adına veteriner hekim tarafından tavsiye edilmiş bir kedi yüz feronomu kullanılabilir. Yüz feronomu taşıma kabına ve kedinin bulunduğu odaya sıkılmış olması kediyi daha rahata hissettirecektir.

-          Kedinin içinde olduğu çanta muhakkak güvenilir bir yerde olması şarttır. Taşınma esnasında kabın düşme olasılıkları gibi sorunlar göz önüne alınarak emniyet sağlanmalıdır.

-          Kedinin bagaj veya eşyaların olduğu kapalı alanlarda taşınmaması gereklidir. Böyle bir durumda kedi daha çok strese girebilmektedir.

-          Taşınma esnasında kedinin bulunduğu ortamın ısısına dikkat edilmelidir. Çok sıcak bir günde kedinin kendi kabında sıcağa maruz kalması onu oldukça strese sokacaktır.

Kedinin Yeni Eve Alışma Süreci

-          Kedinin yeni eve alışma sürecinin etkili olması için ilk birkaç hafta sürekli evde tutulması gereklidir.

-          Mamanın sürekli sıklıkta ve az verilmesi bu süreç için daha iyi olacaktır

-          Yeni eve alışma sürecinin daha hızlı olması için bir önceki evde uygulanan rutinler sürekli tekrarlanmalıdır.

-          Kedinin kokusu tüm eve yayıldıkça kedi yeni eve daha hızlı alışacaktır. Bu durumda kedi sahibinin yapabileceği bir eylem şöyle olabilir. Kedinin vücuduna sürülen pamuklu bezler evin birçok bölgesine yerleştirilerek veya bazı bölgelere sürülerek kedi kokusunun buralara ulaştırılması sağlanabilir. Bu sebeple kedi bu bölgeleri kendi kokusundan dolayı tanıdık bulacaktır.

-          Kedi yüz feronomu bu alışma süreci boyunca da evin farklı farklı yerlerinde kullanılabilir. Bu yöntem yine kedinin alışma sürecini hızlandıracaktır.

-          Yeni eve alışma süreci boyunca kedinin özenle takip edilmesi ve ilgi gösterilmesi sağlanmalıdır

      Kedinin Eski Eve Dönme İsteği

     Kedinin eski eve dönme isteği olabilecek eylemlerdendir. Eski evin yeni eve yakın olması ise bunu daha ciddi bir durum haline getirmektedir. Eski evin yakında olmasından dolayı kedinin dışarı çıktığı an bunu fark etmesi imkansız olmayacaktır. Bu sebeple kedinin yeni evde birkaç hafta tutulup hiçbir şekilde dışarı çıkışının olmaması sağlanmalıdır. Eski eve taşınan birileri varsa şayet onlara kedinin geri gelme ihtimali üzerinden bilgi verilebilir. Evin boş kalması durumunda ise eski evdeki komşulara bunun için gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır.

     Yaşam Tarzının Değişmesi

   Sürekli dışarı çıkan bir kedinin yeni ev ile birlikte evin içinde tutulması gerekliliği kedi için can sıkıcı bir durum oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlarda bu sürecin çok dikkatli takip edilmesi gereklidir. Bu alışma sürecini kedinin içgüdülerine hitap eden oyunlar ile atlatmak daha kolay olabilir. Evin bazı bölgelerine mama saklanması ve kedinin bunu bulması evin keşfi ve eve alışması için etkili olabilmektedir. Bu süreç boyunca sürekli oyun oynanmaya çalışılmalıdır.