ERKEK KEDİLERDE KISIRLAŞTIRMA NASIL YAPILIR?

Kediler insanlarla arkadaşlık kurabilen, en çok evcilleştiren minik hayvanlardır. Gerek kolay bakımları, gerek eve kattıkları enerji, hareketlilik ile insanlarla en iyi anlaşan iki evcil hayvandan bir olan kediler her insan gibi doğar, beslenir, büyür ve maalesef her canlı gibi ölür. Kedilerin dünyasında ölüm oranları insanlara göre daha yüksektir. Örneğin bir annenin doğurduğu yavruların çoğu ya doğum esnasında ya da ilk birkaç haftada yaşama veda etmektedir. Ölüm oranlarının bu kadar çok olmasının sebebi kötü şartlardan kaynaklanmaktadır. Bu kötü şartlar ise beraberinde kedilerin kısırlaştırılmalarını getirmekte. Bu yazımızda daha çok erkek kedilerde kısırlaştırma nasıl yapılır? Sorusunun cevabı ile uğraşırken, kısırlaştırmanın önemi ve kediler için ne anlam ifade ettiği üzerinde de durmaya çalışacağız.

Kısırlaştırma Nedir? Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Nedir?

Kısırlaştırma, en sade haliyle doğumun engellenmesi demektir. Kısırlaştırma operasyonuyla yapılan bu engellemeler belli cerrahi yöntemler ile yapılmakta ve üremenin durdurulması sağlanmaktadır. Kedilerin kısırlaştırılması konusu birçok insana vicdanen rahatsızlık verse de maalesef kediler için daha iyi bir seçenektir. Artan kedi popülasyonuyla birlikte kedilerin kötü hayat şartlarına maruz kalması kaçınılmaz bir gerçekliktir. En basit haliyle kedi barınaklarının belli bir kapasitesi vardır ve bu kapasitenin yetersiz kalmasıyla birlikte yardıma ihtiyaç duyan bir çok kedinin zorlu hayat şartlarına karşı yardım alamaması söz konusudur. Her geçen gün artan kedi popülasyonu şehir yaşamlarının zorluklarıyla birlikte birçok tehlikeli ve kötü muamele ile yüz yüze kalabilmektedir. Bu sebeple kedilerin kısırlaştırılması, oluşan dengesiz popülasyonun önüne geçilmesi açısından mühimdir.

Erkek kedilerde kısırlaştırma dişi kedilere oranla daha kısa ve daha az riskli olmaktadır. Erkek kedilerin kısırlaştırılmasıyla birlikte testisleri alınmakta ve erkek kedinin üremesinin durdurulması sağlanmaktadır.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırılmasına karar verilen kedinin operasyon öncesi sağlık kontrolleri yapılır. Bu kontrollerin sebebi başka hastalıkların olup olmamasının öğrenilmesi amacıyla yapılmaktadır. Erkek kedinin kısırlaştırma operasyonundan 12 saat önce mamayı en az 8 saat önce ise suyu dahi bırakmış olması gerekmektedir. Bu koşul operasyon için şarttır. Kedinin operasyon sırasında beslenme ihtiyacı bağlanacak olan serum ile giderilmektedir.

Dişi kedilerin kısırlaştırmasına göre çok daha kolay olan ve daha kısa süren erkek kedilerin kısırlaştırılması operasyonu risk açısından da daha az risklidir. Operasyona başlamadan önce operasyon yapılacak bölge ve etrafı tıraşlanmaktadır. Erkek kediye anestezi yapıldıktan sonra operasyon başlamaktadır. Erkek kedinin testislerinin alınması mantığına dayanan erkek kedinin kısırlaştırılması operasyonu testislerin bulunduğu keseye çizik atılarak başlar. Testisler keseden açılan kesikten dışarı çıkarılır ve uzaklaştırılır. Testislere bağlı olan damar ve kanallar bağlanarak işlem bitirilir. Erkek kedilerin kısırlaştırılması operasyonu dişilerde olduğu gibi dikiş gerektiren bir operasyon değildir. Operasyon, batikon ile temizlenen kesenin iç tarafı, dış tarafına da sprey sıkılmasıyla bitmektedir.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası Neler Yapılmalı?

Kedinin kendisine gelene kadar bir şeyler yiyip içmemesi gerekmektedir. Bu sürede bir şeyler yiyip içmesi kediyi kusturacağından, kesinlikle bundan uzak durulmalıdır. Kedinin kendisine gelmeye başlamasıyla hekimin tavsiyesi üzerine gerekli besinler veya su yavaş, yavaş verilmeye başlanmalıdır.

Operasyondan sonra eve getirilen kedinin uyku ve dinlenme süreci önemlidir. Bu sürecin kaliteli olması kedinin çabuk toparlanmasıyla doğru orantılı olduğu bilinmelidir. Kedinin evin sakin bir bölgesinde dinlenmesi sağlanmalıdır. Bu süreçte veteriner hekimin tavsiyesi ile antibiyotik tedavilerine devam edilmelidir. Operasyondan dolayı oluşan yara erkek kedi için yabancı bir durum olacaktır ve yarayı yalamaya veya dokunmaya çalışacaktır. Bu durumda kedinin yaraya herhangi bir şekilde temas etmesi engellenmelidir ve bu süreç için yakalık takılmalıdır.

Erkek kedinin kısırlaştırma operasyonu sonrası metabolizmasının yavaşlaması söz konusudur. Bu yüzden kedinin kendine gelip hareketlenmesiyle birlikte egzersizler yapması ve kilo alması engellenmelidir. Kısırlaştırılan kedilere uygun mamalar kedilerin bu süreçte daha sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Bu mama tercihi doğru bir karar olacaktır.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu İçin En Uygun Zaman Nedir?

Erkek kedilerin kısırlaştırılması uzmanlar tarafından ilk kızgınlık dönemi yaşanmasından sonra yapılması tavsiye edilmektedir. İlk kızgınlık dönemlerin genellikle 8. aydan itibaren yaşandığı erkek kediler bu süreçle birlikte kısırlaştırılması daha doğrudur. Kızgınlık dönemini yaşamadan kısırlaştırılan erkek kedilerin böbrek hastalıkları veya idrar yolu hastalıkları yaşaması olasıdır.

Erkek Kedilerin Kısırlaştırılması Ne Gibi Faydalar Sağlar?

-          Erkek kedilerde sıkça rastlanan testis kanseri gibi durumlar, kısırlaştırma sebebiyle ortadan kalkan büyük tehlikelerden biridir.

-          Kısırlaştırılmayan erkek kedilerin kızışma dönemleri beraberinde çeşitli sorunlar getirmektedir. Kızışma dönemine giren erkek kediler agresifleşmeye ve beraberinde evden kaçmaya başlar. Bu durumların önüne geçmek için kısırlaştırma erkek kedi ve sahibi için daha faydalı olacaktır.

-          Kızışma dönemine giren erkek kedinin çiftleşememesi ile birlikte depresyona girmesi muhtemeldir. Depresyona giren erkek kedi beraberinde başka rahatsızlıklara yakalanabilmektedir. Bu süreçte mutsuzlaşan kedinin kusma ve ishal gibi sorunlarla yüzleşmesi kaçınılmazdır.

-          Erkek kedinin kızışma dönemiyle birlikte ortaya saçtığı kötü bir koku ortaya çıkmaktadır. İşaretleme amacıyla bıraktığı bu koku rahatsızlık vericidir. Kısırlaştırılmış erkek bir kedinin bu kokuyu salması söz konusu değildir.

-          Kısırlaştırılan erkek bir kedinin çiftleşme isteği olmayacağından çiftleşme yoluyla bulaşan birçok hastalıktan da kurtulmuş olacaktır.

-          Kızışma dönemiyle birlikte artan miyavlama ve mırlamalar kısırlaştırma operasyonuyla birlikte dinmeye başlar ve kedinin normal sevilerde miyavlaması sağlanır.

Erkek Kedilerde Çözümü Kısırlaştırma Olan Hastalık: Testis Kanseri

    Testis kanseri erkek kedilerde en çok karşılaşılan hastalıklardandır. Bir araştırmaya göre 3 milyon evcil hayvanın kanser riskiyle karşı karşıya olduğu saptanmıştır. Dişilerde ve erkeklerde farklılık gösteren kanser türlerinden testis kanseri erkek kedilerde FIV virüsü ile birlikte en çok rastlanılan sorundur. Kısırlaştırılan erkek kedinin testis kanserine yakalanma ihtimali ortadan kalktığı için kısırlaştırma erkek kediler için bu yönüyle çok yararlıdır. Erkek kedilerde en çok rastlanan virüs olan AIDS (FIV) hastalığı da testislerin alınmasıyla riskinin minimumlara düştüğü bilinmektedir. İnsanda görülen AIDS ten çok farklı olan FIV virüsü genellikle salya veya kan yolu ile kediden kediye geçmektedir. Çeşitli tedavi yöntemleriyle kedinin bu virüse karşı yaşamının uzatıldığı bilinse de virüsün öldürücü ve diğer kedilere bulaştırıcı özelliği var olmaya devam etmektedir. Kısırlaştırılan erkek kedinin testis kanserine yakalanma riski sıfıra düşürülmekte, FIV virüsüne yakalanma riski de en aza indirgenmektedir.

   Kısırlaştırmanın erkek kedilerin kansere yakalanma riskini azalttığı kadar dişi kedilerde de aynı avantajları sağladığı bilinmektedir. Dişi bir kedinin rahim kanseri veya yumurtalık kanser en çok karşılaştığı ölümcül hastalıklar olmaktadır. Dişi kedinin kısırlaştırılmasıyla birlikte yumurtalık kanserinin yaşanmasının söz konusu olmayacağı bir yaşam ortaya çıkmaktadır. Dişi kedilerde kısırlaştırmayla birlikte rahim kanseri riski de en aza indirgenmektedir. Bu sebeplerle erkek ve dişi kedilerin kısırlaştırılması sağlıkları açısından da  çok önemli ve gerekli bir operasyondur.

   Kısırlaştırılmamış kedi ve köpeklerin sağlık açısından karşılaşılacak riskleri göz önüne alındığında ve doğan birçok yavrunun ölüme terk edilmesinden (Verilere göre yeni doğan her 100 kedi veya köpekten 70’i ölüme terk edilmektedir.) doğru kararın kısırlaştırılma olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir.